2012-01-20-Боролзгоны иш, хальс, жимс нь цөс эмэнд орох бөгөөд ханиадыг зогсоон, хямарсан халууныг арилган, уушигны
тамирыг сайжруулан, цэрийг ховхлон амьсгал давхцахыг засна.
-Ханиаданд хамгийн сайн гэгддэг нь цагаан будааны шүүс юм. Цагаан будааг дутуухан агшаагаад шүүстэй нь хэрэглэх нь нэлээд үр дүнтэй.
-Хий бөгшүүлж ханиалгахад азарган цагаан төмсийг сүүнд буцалгаж, 5-7 хоног оройдоо тогтмол уух нь маш сайн.
-Ханиалгаад байвал чацарганыг элсэи чихэртэй хольж буцалгаад унтахын өмнө халуунаар нь уух, мөн хонины сүүлийг жижиглэн хөшиглөөд тосийг нь уувал эдгэрдэг. Мөн хөх дэгд, анисны навч буцалгаж уудаг.
-Томуу, мөн ханиалганд чонын махны шөл уух, чонын махыг сармистай буцалган хар шөлийг хөлөртлөө уугаад салхи авхуулахгүй байвал нэн сайн.
-Нярай, нялх болон бага насны хүүхдийн ханиалганд хиргүй даавуунд шар тос шингээж, халаагаад сэрвээн дээр нь бүлээн жин гурван удаа тавихад эдгэрнэ. Салхи авахуулж болохгүй.
-Уушигны үрэвсэл, цэр ховхлох, мөн сэтгэл санааг тайвшруулахад цагаан цээний үндсийг чанан хандлаж хэрэглэх сайн.
-Нэг ширхэг улаан лууванг голоор нь нүхлээд дунд бага зэрэг зөгийн бал дүүргэж, гал дээр шараад өдөрт нэгийг халуун бүлээнээр нь идвэл ханиалгыг дардаг.
-Үгдэрсэн ханиалгад хөх, цагаан дэгд, царван, цагаан лууванг ижил хэмжээтэйгээр хэрчин чанаж, буцалгаад өдөрт гурван удаа тус бүр дунд зэргийн шаазангаар ууна. Мөн цагаан далийг чанаж уух ба зажилж шүлсээ залгих нь сайн байдаг.
-Мөгөөрсөн хоолойн өвчнөөс шалтгаалан ханиалгахад чацаргана чанаж, өдөрт гурван удаа уудаг. Мөн янлуйг сүүнд 3-5 ширхгийг чанаж, халуунаар уух, шингэн гавар буцалгаж буй усанд гурав дусааж уувал элдэв ханиадыг анагаана.
-Мэнгэр болон цээжний өвчнийг анагаахын тулд гахайн дотор өөхийг зөөлөн гал дээр хайлуулж, халуун дээр нь унтахын өмнө нэг аягыг тасралтгүй ууна. Эмчилгээний эхний үед өглөө цай уухаас нэг цагийн урьд уувал зохино.
-Багтраа ханиадтай хүмүүс долоогоныг бүрж уух нь хамгийн сайн гэнэ.
-Архаг ханиаданд луувангийн шүүсийг сүү юмуу, шингэн балтай ижил хэмжээтэй өдөрт зургаан удаа хоолны халбагаар ууна. Мөн хоёр халбага шинэ өрөм буюу цөцгийн тос, шинэ хоёр өндөгний шар, цайны халбага улаан буудайн гурил, хоёр халбага балыг сайтар хольж хутгаад өдөрт 3-4 удаа тогтмол цагаар ууна.
-Архаг ханиадтай хүн 10 ширхэг сонгино нэг сармисыг жижиглэн хэрчиж, сүүнд хийгээд сонгино сармисыг зөөлөртөл буцалгана. Бага зэрэг зөгийн бал нэмэхэд гэмгүй. Хоолны халбагаар өдөрт нэг удаа ууна.
-Удаан хугацаагаар үргэлжилсэн архаг ханиадыг анагаахдаа цээжийг хуурай цэмбэн алчуураар сайн арчаад гахайн дотор өөх юм уу хайлуулсан тосыг түрхээд шингэтэл нь илнэ. Бас ургамлын тос бага зэрэг хольж болдог.
-Мэнгэр өвчинд нэрс жимсийг түүж аваад тогоонд ус буцалгаж, түүний дотор битүү саванд жимс нэг аягыг хийгээд ёотон чихэр, шар тос гурвыг жигнэж, уураг мэт буцалгаад бүлээнээр нь ууж идээд наранд толгойгоо халаахгүй хэвтвээс эдгэрнэ. Биеэ сайтар халаах нь нэн сайн.
-Таана цусыг төлжүүлдэг. Таана нь элдэв хорыг дарахын сацуу цусыг төлжүүлдэг гэнэ. Тэрээр биеийн тамир хүчийг сайжруулж, нөхөн сэлбэх үйлчилгээтэй юм байна.
-Монгол амуу ханиадыг эдгээнэ. Амуу шархыг хурдан аниулж, яс чөмгийг хурдан барилдуулах тустай төдийгүй ханиадыг дарна. Гэдэсний нян үрэвслийг арилгаж, биеийн халууныг тараан тамирыг тэтгэнэ.
-Халгай ходоодны илчийг сэлбэдэг. Халгай хэдий элбэг ургадаг ч гэлээ арчилж торддог хүнд бол түүн шиг эм ховор билээ. Түүнийг хийн өвчин болон цусны эргэлтэнд сайн нөлөөтэй мөн чийг, бам өвчнийг дарж, ходоодны илчлэгийг нэмдэг.
-Гогод цус тогтоох чадалтай. Гогод хийг дарж цусыг нөхнө. Үндэс навч нь цус тогтоох чадвартайн дээр гадар шарх, цус тогтоох юмуу элдэв хавдарт үндэс навчийг нь няцалж түрхвэл сайн. Гогодын үр гурван цэнг хуурч болгоод бүлээн усаар өдөрт 1-2 удаа уувал зогсихыг зогсооно. Мөн биеийн хүч тамирыг сэлбэн тэнхрүүлдэг.
-Зэрлэг сонгино нойргүйдлийг арилгана. Зэрлэг сонгино хийг дарж, хорхойг устган, чийг бам өвчнийг засаж сайжруулах чадалтай төдийгүй дурыг нээж хүчжүүлэх, бадгана хийг арилгах, илчийг сэлбэх, нойр сайжруулах үйлчилгээтэй байдаг гэнэ.
-Тэмээн хөх савны халууныг арилгана. Тэмээн хөх шар арилгах, суулгахыг зогсоох , хорыг тайлах, хавдрыг хариулах чадалтай. Гол нь шарын халуун, савны халуун идээт хавдар гэдэсний хатгалгаанд сайн.
-Цагаан төмс гэдэс дүүрэхэд сайн. Цагаан төмсийг нунтаглан буцалгаж шүүсийг нь уух, болгож идэх нь гэдэс дүүрэхэд сайн. Ярны хавдрыг татуулахад ч сайн нөлөөтэй.
-Лууль халууныг дарна. Лууль нь хөлрөх, халууныг дарахын сацуу загатнахыг зогсоох , шархыг анагаан хорыг тайлах үйлчилгээтэйн дээр соронзонтой найруулж уулгах юмуу шарханд тавибал ясанд орсон сумыг гарган, шархны шар усыг зогсооно.
-Мөөг нь цэр ховхолдог. Цагаан мөөг нь элэг ходоодонд шингэж, улаануудыг түргэн тууруулах чадвартай ба хорыг тайлж, ходоодны үйл ажиллагааг сайжруулан, суулгахыг зогсоодог. Мөн цэр ховхлон, элэгний халууныг засаж, цагаан хорхойн өвчнийг багасгахад сайн.
-Зээргэнэ шархыг арилгана. Зээргэнэ нь халууныг арилгаж, цусыг зогсоох, бэтгэ эвдэх, шарх арилгах чадалтай. Зээргэнийг балгана мод, даль, цагаан агь, өргөст арцтай нийлүүлж таван рашаан болгон эмчлэх засал хийдэг. Навч мөчир нь буцалган ууваас ханиад дарж хөлөргөх сайн үйлчилгээтэй.